Wirusowe zapalenie wątroby typu A


Wirusowe zapalenie wątroby typu A, inaczej nazywane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk jest uważana za jedną z najczęściej diagnozowanych chorób zakaźnych na świecie. Główny wpływ na rozwój tej choroby mają warunki sanitarne i higieniczne w jakich żyją ludzie. Im są one gorsze tym wcześniej dochodzi do zakażeń. WZW typu A różni się od innych odmian zapalenia wątroby tym, że pozostałe przenoszone są z człowieka na człowieka drogą płciową lub drogą krwi. W przypadku WZW typu A wirus przenoszony jest drogą pokarmową. Źródłem zakażenia jest chory na WZW, a chorobotwórcze wirusy znajdują się w jego kale. Kałem tym skażona żywność bądź woda przenosi zakażenie na innego człowieka. Kał chorego zawiera wirusy w dużej obfitości już na dwa tygodnie przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby. Objawami wirusowego zapalenia wątroby typu A są:

  • Utrata apetytu

  • Bóle brzucha, nudności

  • Gorączka

  • Biegunka

  • Ciemnienie moczu i odbarwienie stolca

  • Żółtaczka

  • Swędzenie skóry

Należy zwrócić uwagę na to, że przechorowanie WZW typu A pozostawia odporność na całe życie. Największe ryzyko zachorowania występuje w krajach o nieodpowiednich warunkach sanitarnych, w przypadku Polski ryzyko jest większe niż w krajach zachodnich, ale mimo to z roku na rok drastycznie spada.

Generalnie w większości przypadków nie WZW typu A nie wymaga konkretnego leczenia. Zaleca się odpoczynek fizyczny i psychiczny. Istotna rolę w leczeniu odgrywa lekkostrawna dieta, bogata w białko a uboga w tłuszcze delta, stosowana przynajmniej 2 miesiące po wystąpieniu choroby. Powrót do normalnego żywienia jest możliwy dopiero po przeprowadzeniu odpowiednich badań.

W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na WZW typu A należy zawsze mieć czyste ręce przed posiłkiem, spożywać umyte warzywa i owoce, czy po prostu przestrzegać podstawowych zasad higieny.

Kalipoz Prolongatum nie można mieszać z alkoholem i innymi lekami

Brak komentarzy.

Zostaw komentarz